Fa tüzelőanyag

A fa a legnépszerűbb tüzelőanyag

A fa a legnépszerűbb tüzelőanyag
Manapság már rengeteg alternatív fűtési megoldás létezik mégis a gáz mellett még mindig a fa a legnépszerűbb tüzelőanyag.
Ez nem féletlen, hiszen a fának igen jó a fűtőértéke, mely természetesen függ a fa fajtájétól és a nedvességtartalmától is. Egy fa minél szárazabb, annál nagyobb fűtőértékkel bír. Például a frissen vágott akácfa fűtőértéke körülbelül 7,1 MJ/kg, míg a márt lejesen száraz akácfa fűtőértéke akár 17,8 MJ/kg is lehet. A különböző fajtájú fák fűtőértéke teljesen száraz állapotban gyakorlatilag minimális. A legkedveltebb fafajták fűtés szempontjából az akác, a bükk és a tölgy.

Fával fűtenek a legtöbben
Fontos, hogy a fát mindig száraz helyen tároljuk


Ha jó tüzelőt szeretnénk, akkor mindenképpen ragaszkodjunk a száraz fához. Ha ugyanis frissen vágott fát használunk, akkor rengeteg energiát veszítünk a fűtés során. Ez tulajdonképpen annak köszönhető, hogy a frissen vágott fának magas a nedvesség tartalma. A tüzelés során a hő miatt a nedvesség elpárolog, ami gőz formájában a kéményen keresztül távozik. Ez okozza a kőveszteséget ami legalább 2,2 MJ/kg.

Száraz fával érdemes fűteni
A száraz fának a legnagyobb a fűtőértéke


Aki tehát úgy dönt, hogy a fát választja tüzelőanyagnak az alaposan nézze meg, hogy milyen minőségű, mennyire száraz fát választ. Célszerű már a fűtési szezon végén beszerezni a tüzelőt a következő évre, mert ha fedett helyen tároljuk a téli időszakra eléri a megfelelő szárazságot, így a termelt hő nem fog kárba veszni.

-BT-