Tüzelőanyag hírek

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, halálos

A szén-monoxid színtelen, szagtalan, halálos
Akármilyen tüzelőanyagot választ is, a szénmonoxid mérgezés önt is fenyegetheti, ezért nagyon fontos néhány szót ejteni erről a halálos veszélyről.
Kezdődik a fűtési szezon és sokan még most sem vizsgáltatták át a fűtő berendezéseiket, a kéményeket és a szellőző rendszereket. Pedig ez nagyon fontos, sőt akár életet is menthet. Nem volt még olyan fűtési szezon amikor ne hallottunk volna olyan híreket, hogy ölt a szén-monoxid. Sokan gondolják úgy, hogy őket nem érheti baj, pedig szén-monoxid szinte minden fűtés rendszernél keletkezhet. A szén-monoxid az úgynevezett tökéletlen égés során keletkezik a tüzelőberendezésekben. Létre jöhet hagyományos tüzelőanyagok és olaj illetve földgáztüzelés során is. Ez a levegőznél is könnyebb gáz az oxigénmolekulák helyébe lép és oxigénhiányos állapotot okoz.

 

Azért nagyon veszélyes a szén-monoxid, mert színtelen és szagtalan, ezért ha nagy mennyiségben kerül a levegőbe a mérgezést nagyon nehezen lehet elkerülni. Kisebb koncentrációban fejfájást, szédülést, kábultságot okoz, magasabb koncentrációnál elviselhetetlen fejfájást, izomgörcsöt hányingert, majd légzésbénulást és halált.

 

Szereltessünk fel szén-monoxid jelzőt
A szén-monoxid riasztó készülék életeket menthet


Ezt megelőzendő nagyon fontos még a fűtési szezon megkezdése előtt ellenőrizni a fűtőkészülékek állapotát, a kéményeket és hogy a légutánpótlás megfelelő-e. Kiemelten figyeljük oda a zárt tértben lévő fűtőberendezésekre és mindig biztosítsuk azok légutánpótlását.

 

Amennyiben megtettük a szükséges ellenőrzéseket, de családunkat szeretnénk teljes biztonságban tudni, szereltessünk fel szén-monoxid érzékelő-riasztó készüléket. A készülék már az alacsony szén-monoxid koncentrációt is érzékeli és erős hangod adva figyelmeztet a mérgezés veszélyére. Érdemes beszerezni, hogy mindenki biztonságban vészelje át a fűtési szezont.

 

-BT-