Tüzelőanyag hírek

Brikett-termelésbe fogott Kaposfő

Brikett-termelésbe fogott Kaposfő
Környezetbarát, egyben olcsó és hatékony tüzelőanyag, egészen pontosan brikett gyártásába fogott a Somogy megyei Kaposfő. A brikett előállításához szükséges növényeket 11 hektáron fogják termelni.
Olasz nádból állítanak elő brikett tüzelőanyagot Kaposfőn. A növényeket az önkormányzat a Debreceni Egyetemről szerzi be. A Somogy TV információ szerint a palánták ültetését a Start-közmunkaprogramban résztvevői végzik el. A nádat kezdetben egy fóliasátorban nevelik, tavasszal pedig egy közel 10 hektáros területet ültetnek be vele. Az önkormányzat nemrég brikettgyártó gépet is beszerzett, melynek próbaüzemét jelenleg faaprítékkal tartják. Sztányi Tibor polgármester szerint a fő cél az, hogy a közintézmények fűtését a jövőben olcsóbban lehessen megoldani. Ehhez a gázkazánokat apríték kazánokra fogják cserélni - tette hozzá.

1 tonnányi tüzelőanyagot tud előállítani naponta a kaposfői brikettáló.

Értékesítésre és adományozásra is juthat a kaposfői brikettből

Becslések szerint a kaposfői brikettáló napi 1 tonnányi tüzelőanyagot állíthat majd elő. Az önkormányzat tervei szerint a nagyüzemi gyártás beindulása után értékesítik is a környezetbarát tüzelőt, emellett pedig a rászorulókat is támogatják majd vele.

-W-