Tüzelőanyag hírek

Oda kell figyelni az olcsó szénre

Oda kell figyelni az olcsó szénre
Egyre több hamisított szenet lehet vásárolni Magyarországon is, ezért nagyon oda kell figyelni, hogy kitől és milyen áron vásárolunk tüzelő anyagot.
Érdemes fenntartással kezelni azokat a tüzelőanyagokat, melyeket elsősorban teherautóról árusítanak és az ár feltűnően kedvező. Több panasz is érkezett már ezzel kapcsolatban az érintett szervekhez, hogy a jó minőségű rostált szénként vásárolt tüzelőanyag hőértéke nem megfelelő. Aki mégis úgy dönt, hogy az olcsóbb megoldást választja és inkább teherautóról vásárol, annak fontos, hogy a saját érdekében ellenőrizze, hogy mi az amiért pénzt ad ki. Sok esetben egyszerű lignitet adnak el a gyanútlan vásárlóknak, de az árat természetesen feketeszén árban számolják. Fontos különbség azonban, hogy a feketeszén fényes és kemény, míg a lignit fekete és puhább állagú. A tüzelőanya forgalmazásával foglalkozó cégek, az ilyen esetek elkerülése érdekében egyre több kedvezménnyel kecsegtetik a vásárlókat, ezért érdemes szétnézni, mielőbb beleugrunk egy ilyen kétes származású szén megvásárlásába.

Sokszor lignitet árulnak szén helyett
Kis odafigyeléssel a lignit és a szén könnyen megkülönböztethető egymástól


A szén ma Magyarországon még mindig a legkelendőbb tüzelőanyag. Az mostani szezonban egész alacsonyan indultak az árak és tekintettel az enyhe időre, könnyen lehetett spórolni a fűtéssel. Azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a szezon végén általában alacsonyabb áron lehet hozzájutni a tüzelő anyagokhoz, így esetleg érdemes előre gondoskodni legalább a következő szezon egy részéhez szükséges tüzelőanyagról. Ezen kívül az árat befolyásolja a vásárolt tétel mennyiség a fizetési illetve szállítási feltételek. Vásárlásnál érdemes rákérdezni, hogy mekkora az a tétel, amely felett kedvezményt kaphatunk, mert így akár olcsóbban is hozzájuthatunk a tüzelőanyaghoz. Az ár természetesen függ a szén minőségétől is, így a nagyobb fűtőértékkel rendelkező tüzelőanyagot drágábban, míg a valamivel alacsonyabb fűtőértékű szenet olcsóbban lehet megvásárolni. Mindenképpen érdemes alaposan körbenézni a vásárlás előtt, hogy olyan tüzelőanyagot szerezzünk be, ami számunka a leg ideálisabb mind anyagi, mind fűtőérték szempontból.

 

-BT-