Tüzelőanyag hírek

Tüzelhető biomasszák és azok keverése

Tüzelhető biomasszák és azok keverése
A tüzelhető biomasszák alacsony nedvességtartalmúak és magas fűtőértékkel rendelkeznek, ezért egyre közkedveltebb fűtőanyagok.
A napjainkban közkedvelt tüzelhető biomasszák elsősorban a különböző tűzifa aprítékok, a fűrészüzemi hulladékok, a fűrészpor, a szalma, az energiafű és az ezekből előállított pelletek. A tüzelhető biomasszák esetében nagyon fontos, hogy azon részük, amelyek éghetetlen hamut képeznek olyan vegyi anyagokból álljanak, amelyek nem roncsolják a kazánokat és nem okoznak jelentősebb légszennyezést. Sok anyag azonban önmagában fűtési célra nem használható, mert az égése nehezen szabályozható. Ebben az esetben van lehetősége a bizomassza alapanyagok keverésére, melyek jól éghető egyveleget alkotnak.

Sok előnye van a biomasszának
A biomassza anyagok jól kombinálhatóak

Vannak ugyanis magas nedvesség tartalmú, de kis illótartalmú anyagok vagy olyanok amelyek égetésekor nehezen égő gázok szabadulnak fel. A megfelelő arányú keveréssel jól éghető, magas fűtőértékű fűtőanyagot kaphatunk. Fontos azonban, hogy nem minden esetben érdemes nagy mennyiségű fűtőanyag keveréket előre elkészíteni mert például ha a pelletet nagyobb nedvesség tartalmú anyaggal keverjük, akkor az a nedvesség hatására egy idő után széteshet, így pedig már nem lesz megfelelő az égése. Amennyiben a kazán fajtája lehetővé teszi jó keverék lehet a szén-biomassza kombináció. A két anyag egy tűztérben való égetésekor jelentősen csökkenthető a szennyező anyag kibocsátás és kényelmesebbé teszi a biomassza eltüzelését.

Jól kombinálható a biomassza akár a szénnel is
Fontos, hogy száraz helyen tároljuk a biomassza anyagokat

Lehetőség van a különböző biomassza források keverésére is, ebben az esetben az előzőekben taglalt nedvesség tartalom az egyik legfontosabb vizsgálandó tényező. Mivel a biomassza nagyon érzékeny a nedvességre mindenképp száraz helyen kell tárolni. Fontos, hogy ha jó alapanyagokat válogatunk össze akkor egy gyengébb minőségű anyaggal is jó fűtőértéket lehet elérni. Érdemes tehát időt fordítani rá, és kombinálni az esetleges biomassza anyagokat, hogy megtaláljuk a leghatékonyabb kombinációt.

 

-BT-